Az alapfok 4-5 osztályos tanulók közül néhányan Ottinger Eszter szervezésében Erdélybe, a Budapesttől 850km-re lévő – Gyimesbe látogatott el, ahol a gyimesi táncok, dalok és népzene megismerésén túl a történelmi emlékeket is megtekintették. Útközben megálltak Aradon és megemlékeztek a 13 Vértanúról. A szállás Gyimesben, egy erdőséggel körülvett, hegyi tóval ékesített birtokon volt, ahol egy un. nomád házban, szalmazsákokon alhattak a gyerekek, amit nagyon élveztek. A helyi kollegáktól tanulhatták a gyimesiek sokrétű táncait, beöltözhettek a csángó viseletbe, megismerték a különleges gyimesi népzenét és az ütőgardont.
Kirándultak az Árpádvonalhoz, az Ezeréves Határhoz, az utolsó magyar őrházban egy kis előadást is hallhattak a frontot védő székelyekről. Voltak szekerezni, ahol megtekinthették a gyimesi csángók nyári szállását, a kalyibát és a helyi tanító nénitől megtudhatták, hogyan is éltek kint a hegyen az állatokkal a csángó családok. Ezeken kívül néprajzi múzeumokban is jártak, valamint a Szent Anna tónál és a Mohos Tőzeglápnál is, ahol szintén sok érdekességet megtudtak az ott élő állat- és növényvilágról.
Az utolsó este az un. „serketánc”-ban kamatoztathatták a tanultakat, ahol már maguktól táncolták a gyimesi tánctípusokat.
A gyerekek nagyon élvezték a tábort, a programokat, a helyi emberek kedvességét, magyarságtudatukat.
A táborban Vizi Adrienn is részt vett segítőként.

2018. aug. 2-9. Erdélyi hagyományőrző tábor